Teleskoplar, dedektörler ve bilgisayarlar her zamankinden daha güçlü hale geldikçe, astronomi ve astrofizik veri hacminde çarpıcı artışlara tanık oluyor.
Son on yılda, elektromanyetik spektrumun boyunca yer tabanlı ve uzay teleskopları ile yürütülen gözlemler, yüz milyonlarca kaynak için yüzlerce terabayt astronomik veri topladı. Önümüzdeki on yıl içinde, LSST gibi tarama teleskopları ve 30 metre sınıfı teleskopların gözlemlere başlaması ile veri hacmi petabayt alanına girecek ve milyarlarca kaynak için hassas ve çok parametreli ölçümler sağlayacak.
Astronomi ve fizik öğrencileri, geleneksel olarak bu kadar hacimli ve karmaşık veri kümelerini işlemek için eğitilmezler. Dahası, astronomide kullanılan standart analiz yöntemleri genellikle istatistik ve bilgisayar bilimlerinde hızlı ilerlemenin çok gerisindedir.
Çok disiplinli yeni bir alan olarak Astro-enformatik'in amacı, bu yüksek hacimli ve çoklu parametreli veri setlerini etkin bir şekilde kullanarak araştırma ve keşif yapabilmek için harcadığı zamanı en aza indirmeye yardımcı olmaktır.